EEN BEELD ZEGT MEER DAN DUIZEND WOORDEN

Kent u ze nog? De bordjes Aap - noot - mies - etc. Reuze vond ik dat! De plaatjes gingen al gauw voor eeuwig in je geheugen zitten. Eigenlijk groeien we allemaal op met beeldtaal.

aap noot mies

Anno 2018 zijn deze bordjes al lang vervangen door iPads en tablets, maar kinderen leren nog altijd vele malen beter door middel van afbeeldingen. Beeldtaal is gewoonweg een krachtig communicatie middel. Heel anders dan taal die aangeleerd is. Je eigen waarneming van lijnen, vormen en kleuren vertellen je waar je naar kijkt. 

Alhoewel? Heden ten dage valt het echter nog niet mee om de beelden te ontrafelen. Vele beelden zijn bijvoorbeeld flink ge-photoshopt of streven nepnieuws na. 

Hoe verder we van het ‘werkelijke beeld’ afwijken, hoe ingewikkelder het wordt om het beeld te ontrafelen. Dat blijkt wel als we onder andere naar (conceptuele) kunst kijken. Een veel gehoorde opmerkingen (die ik in ieder geval zeer regelmatig hoor) is dat iemand er geen ‘bal van snapt’. Men heeft er een lap tekst bij nodig om er überhaupt iets van te brouwen. 

Maar eerlijk gezegd; in feite zijn alle gecreëerde beelden nep! Zelfs een foto! Hoe dan? Nou, gewoon…, een foto is sowieso een platte aftekening van bijvoorbeeld een landschap. 

Het toffe hiervan is dat je vrij bent om er je eigen verhaal van te maken. Laat je leiden door wat je ziet c.q. ervaart, en laat het je eigen fantasie (verhaal) zijn of worden! Oftewel laat anno 2018 gewoon de beelden voor zichzelf spreken!  

Hetty Hurkmans
Fine artist 
Maart 2018

Facebook link linkedin link Instagram link mailcontact