EXPO MET DUISTER TINTJE

Duister, donker en mysterieus. Dat zijn de kernwoorden die ik aan de expo - NA - van Christian Boltanski zou geven 

Boltanski

Via de rosse buurt in Amsterdam kom ik uit bij de Oude Kerk waar deze expositie te zien is. Eenmaal binnen stuit ik direct op een installatie met afgrijselijke zwarte plastic bakken*. Mijn eerste reactie was dat hier wel sprake moet zijn van Hollandse ‘zuinigheid’. Ik murw me desondanks door deze donkere brei heen. Dan duikt er een soort houten figuur op, die een zware wollen jas aan heeft en een lampje wat als hoofd dient. Het lijkt iets aan me te willen vragen: ‘vertel me, ben je eenzaam?’, ‘vertel eens, waar ben je, thuis?’ Best aangrijpend...

Dan kom ik in het hart van de kerk. Hier liggen talloze donkere wollen jassen uitgestrekt op de grond. De jassen liggen met de achterzijde omhoog, de voorkant van de jas verwijst zo direct naar de talloze grafzerken die in de vloer verankerd zijn. Ik dacht meteen aan de vele overleden personen die hier dus bezaaid onder de grond liggen. Al met al ervaar ik dit als behoorlijk intiem en intimiderend.

Ik ben altijd nieuwsgierig naar Boltanski's werk. Hij maakt vrijwel altijd grote installaties en reikt je hierbij vaak levens-vragen aan. Oké, niet altijd over de meest fijne ontwerpen, maar op zijn tijd is het wel zinvol om hier bij stil te staan.

Dit gold ook voor de rest van deze installatie. Allemaal best heftig. Maar Boltanski is dan ook een kunstenaar die graag ingaat op thema’s als herinneringen en vergankelijkheid. Hij wil je graag oude levensverhalen laten (her-) beleven.

Of je moet gaan kijken? Het is zeker indrukwekkend! En het laat je echt iets - NA-.

Hetty Hurkmans
Januari 2018

*Later lees ik dat de plastic bakken als graftrombones en als doolhof diende


Meer over Boltanski

Info over expo in Oude Kerk Amsterdam

 

Facebook link linkedin link twitter klik Instagram link mailcontact